
3 tips voor onboarding met Gamification en E-learning in het onderwijs
Sterke binding van leerkrachten begint bij onboarding. Wanneer de inwerkperiode van nieuwe leerkrachten goed wordt uitgevoerd, krijgen zij duidelijkheid over hun specifieke rol en voelen zij zich welkom in de schoolgemeenschap. Daarnaast betaalt de investering in een goed inwerkproces zich terug in behoud van leerkrachten op korte en lange termijn.
Onboarding in het onderwijs
Tijdens de eerste 90 dagen is het voornaamste doel van onboarding in het onderwijs om momenten van saamhorigheid op te bouwen. Je wilt vooral vermijden dat nieuwe werknemers zich “anders” voelen. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe systemen leren kennen en zich aanpassen aan nieuwe verwachtingen kan voor nieuwe werknemers een intimiderende en stressvolle ervaring zijn. Het is daarom goed om tijdens de eerste 90 dagen een buddy te koppelen. Idealiter werkt de buddy in een vergelijkbare functie; dat wil zeggen dat leraren de nieuwe collega leraren begeleiden. Op die manier kunnen effectieve mentoren nieuwe werknemers helpen zich zekerder te voelen in hun nieuwe rol. Door daarnaast duidelijke functieverwachtingen te schetsen, persoonlijk of via e-learning, en rol specifieke informatie te delen, voelt de nieuwe collega zich goed voorbereid op de taak.
Onboarding begint met een warm welkom
Onboarding begint met een warm welkom, dus voordat de nieuwe collega’s beginnen is het leuk een bericht met hen te delen en ze alvast uit te nodigen op speelse wijze kennis te maken. Bijvoorbeeld:
“Beste X, We zijn zo blij dat je ons team dit komende schooljaar komt versterken! We weten dat jouw talenten en ervaring iets zullen toevoegen aan ons team en onze familie en we kijken ernaar uit je te ontmoeten op onze openingsbijeenkomst voor nieuwe leerkrachten op maandag <datum> om <tijdstip> in de kantine. Ter voorbereiding daarop, nodigen wij je graag uit om aan de slag te gaan met ons online verhaal. Met behulp van gamification, vertellen wij daar graag het verhaal over onze scholengemeenschap.
Mocht je nog vragen hebben, wij helpen je graag op weg!”
Spelenderwijs leren
Er is geen andere doelgroep waar het belang van gamification, ofwel spelenderwijs leren, zo wordt erkend als binnen de onderwijssector. Door gebruik te maken van de natuurlijke nieuwsgierigheid en de menselijke neiging om te experimenteren, te verkennen en problemen op te lossen, blijft de leerkracht betrokken. Dit laatste wordt nog verder versterkt wanneer ze met anderen aan de slag gaan. In een interactieve elearning omgeving als die van RiddleStory worden speelelementen ingezet om leerkrachten op een unieke manier het verhaal van de scholengemeenschap zelf te laten ervaren. Gamification kan ook de fysieke ruimte erbij betrekken, zodat het inwerken in de schoolgebouwen consistent, automatisch en effectief plaatsvindt. Dit verhaal kunnen ze alleen ontdekken, samen met hun buddy, of samen met andere nieuwe collega’s.
Feedback krijgen
Een van de meest impactvolle acties tijdens de inwerkperiode van nieuwe leerkrachten is het houden van een wekelijkse feedbackenquête voor nieuw personeel. De enquête kan eenvoudig zijn en slechts drie vragen bevatten:
- Wat gaat er goed?
- Wat kan beter?
- En hoe kan ik helpen?
Dankzij de enquête kan de inbreng van de werknemers gemakkelijk worden verzameld en kunnen positieve veranderingen snel worden doorgevoerd. En als nieuwe werknemer heb je het gevoel dat jouw stem ertoe doet, en dat je enige zeggenschap hebt in hoe het inwerkproces verloopt. Tijdige, directe feedback van nieuwe medewerkers kan schoolleiders helpen aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat iedereen zo goed mogelijk is voorbereid om te slagen in zijn functie.
Teamwerk motiveren, behouden en inspireren
Betrokkenheid en prestaties zijn nauw met elkaar verbonden. Mensen emotioneel betrokken houden bij hun werk en gemotiveerd houden om hun doelstellingen te halen is een hele opgave, vooral in grote en verspreide teams. Met RiddleStory kan jij jouw collega’s – zowel individueel als in teamverband – op nieuwe en opwindende manieren betrekken, zodat ze gelukkiger en productiever worden en zich inzetten voor jullie onderwijsdoelstellingen.