BBL opleidingen kunnen voor veel mensen een goede uitkomst bieden. Er zitten namelijk een aantal voordelen aan en zijn de perfecte oplossing als een reguliere studie gewoon niets is.

Niveau

Het ligt eraan welke BBL opleiding je kiest, ze hebben namelijk allemaal hun eigen niveau. Er zijn niveaus van 1 tot en met 4. 1 staat voor assistent en 4 staat voor specialist. Normaal gesproken is het zo dat je begint bij niveau 2 als je van het VMBO komt. Je hebt dan per opleiding de mogelijkheid om door te groeien naar niveau 4. Met een niveau 4 opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen om filiaalmanager te worden.

Kosten/studiefinanciering

Zoals bijna alles in Nederland, hangt er ook een prijskaartje aan een BBL opleiding. Er is geen standaard prijs voor de verschillende opleidingen. Elke opleiding heeft zijn eigen prijs, en het hangt ook nog eens af van de school en het niveau. Om een ruwe schatting te maken betaalt men tussen 200 en 600 euro per jaar. Dit is nog exclusief studiemateriaal en eventuele tripjes. Naast het leren werk je tijdens een BBL opleiding dus de kosten zouden goed te doen moeten zijn. Als je kiest voor BBL opleidingen dan heb je geen recht op studiefinanciering. Ook krijg je geen ondersteuning als je op jezelf woont.

Duur

De duur van BBL opleidingen verschilt. Er bestaan opleidingen van 1 jaar maar er zijn er ook van 2 jaar. Dit hangt af van het niveau van de opleiding. Verder zijn BBL opleidingen vaak tussen de 2 en 4 jaar, niveau 2 tot en met BBL opleiding niveau 4 is in elk geval de meest voorkomende.

Salaris voor en na de bbl opleiding

Normaal gesproken krijg je natuurlijk pas een salaris als je klaar bent met studeren en een vaste baan hebt. Bij een BBL opleiding mbo is het echter zo dat je gedeeltelijk werkt en dus ook al een salaris verdient. Er zijn een aantal factoren die meespelen als het gaat om de bepaling van je salaris tijdens je studie.

Het bedrijf, het werk en de overeenkomst hangen namelijk allemaal af van de hoogte van het salaris. Wel is het zo dat je minder verdient als je begint bij niveau 1. Hoe hoger je komt hoe meer je verdient. Tijdens je BBL opleiding verdien je eigenlijk een part-time loon. Als je klaar bent en echt aan het werk gaat, heb je recht op een volledig salaris. Voorbeelden van een startsalaris voor BBL opleidingen zijn 1550 euro als timmerman, 1400 euro bij een opleiding bbl verpleegkundige en 1300 euro als broodbakker.