Een BBL-opleiding is een opleiding waarbij werken en leren wordt gecombineerd. BBL-opleidingen zijn er op verschillende niveaus namelijk: 1,2,3 en 4. In de tijd waarin we nu leven is het hebben van computer- en andere digitale vaardigheden essentieel te noemen. Om die reden wordt er per mbo-opleidingsniveau een bepaalde standaard gevraagd waaraan de student moet voldoen. Welke digitale vaardigheden er per opleiding gevraagd worden, lees je hieronder. Ook vertellen wij je wat je kunt doen om aan deze vaardigheden te komen.
Digitaal werkniveau per opleidingsniveau
Hieronder wordt besproken welk digitaal werkniveau er wordt gevraagd per opleidingsniveau. Dit is een algemene beschouwing en kan verschillen per onderwijsinstelling en opleiding. Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende niveaus:
- Voor mbo-niveau 1 wordt geen specifiek digitaal werkniveau gevraagd.
- Voor niveau 2 vraagt de opleiding het beheersen van de basisvaardigheden. Bij dit basisniveau heb je inzicht in de verbinding tussen bepaalde systemen, de manier waarop je informatie moet verspreiden en de manier waarop je een bestand het beste op kunt slaan. Ook leer je welke manier van het verspreiden van informatie het beste past bij jouw bedrijf en bij de opdracht die je uitvoert.
- In enkele gevallen wordt bij een niveau 3 opleiding geadviseerd de basisvaardigheden te leren en daarbij de gevorderde vaardigheden te leren. Het hangt af van de soort opleiding of het relevant is dat er meer kennis wordt opgedaan over digitale vaardigheden. Bijvoorbeeld bij de opleiding Dierenverzorger van recreatiedieren niveau 3, is het niet van groot belang dat er op hoog niveau digitale vaardigheden uitgeoefend worden. Als je Bedrijfsleider dierverzorging studeert is dit wel handig, omdat je moet communiceren met werknemers en een leidinggevende functie gaat krijgen.
- Bij niveau 4 vragen ze een gevorderd niveau op het gebied van digitale vaardigheden. Hierbij worden de eisen zoals gesteld bij het basisniveau wat uitgebreid. Bij het gevorderde niveau moet de leerling ook keuzes maken in het medium waarmee gecommuniceerd wordt. Opdrachten die uitgevoerd moeten worden zijn complexer dan bij het basisniveau. Hierbij moet de leerling werken met bepaalde methodes en strategieën.
Zelf aan je digitale vaardigheden werken
Zoals eerder genoemd ligt het aan de opleiding die je volgt of het beter is een basis niveau of een gevorderd niveau te hebben wat betreft de vereiste vaardigheden. Daarnaast hangt het ook nog van de onderwijsinstelling af waar je deze opleiding volgt. Overal wordt aandacht besteed aan digitale vaardigheden, maar dit is op elke onderwijsinstelling een andere methode.
Om zeker te weten dat je op een goed niveau zit zou je zelf oefentoets kunnen doen en een cursus kunnen volgen. Hiermee kun je verschillende certificaten halen zoals een Excel certificaat. Met Excel certification kun je aantonen bij je werkgever dat jij gevorderd bent in het werken met Excel. Je kunt laten zien hoe je bepaalde bestanden in kunt zetten en hoe je met Excel kan plannen. Zorg wel dat je een cursus volgt die legitiem is. Dit kan wat geld kosten maar je weet zeker dat je hiermee hoge ogen gooit bij jouw werkgever. Dit is een investering in jezelf en in je toekomst!