Hoe kom je jouw examenperiode door?

Misschien wel de meest stressvolle periode van je tienerjaren; de eindexamens. Je hebt hier je hele middelbareschooltijd naartoe gewerkt en nu moet je je bewijzen. Al die uren, al die dagen in de lokalen. Nu maar hopen dat je goed genoeg hebt opgelet, alles goed hebt samengevat en je examenbundels bij de hand hebt. Want waar je je bij schriftelijke overhoringen en andere toetsen nog een vijfje kon permitteren, moet je nu toch echt wel voldoendes halen. Zeker wanneer je er minder sterk voorstaat.

Pak je rust

De meeste mensen denken dat het het beste is wanneer je de hele dag met je hoofd in de examenbundels zit. Dit is echter niet zo. Als alles is samengevat is alles samengevat, als alles in je hoofd zit, zit alles in je hoofd. Het heeft dan geen zin meer om door te blijven stampen. Wanneer je rust verwerken je hersenen de informatie die je tot je hebt genomen. Dit gebeurt niet alleen tijdens je slaap, maar ook als je wat heel anders gaat doen. Leg je examenbundel dus neer en ga lekker een filmpje kijken of een bordspel doen met je familie!

Werk gestructureerd

Om informatie goed en snel toegankelijk te hebben tijdens je examens is het voor je hersenen belangrijk dat de informatie gestructureerd opgeslagen is. Dit begint bij het samenvatten. Wanneer je bijvoorbeeld geschiedenis leert kun je ervoor zorgen dat je elke tijdsperiode apart hebt samengevat, net als het in je examenbundel staat.
Je kan je examenbundel ook met fluorescerende paginamarkeringen beplakken. Zo weet je de informatie snel te vinden wanneer je het snel op moet zoeken.

Gebruik ezelsbruggetjes

Misschien wel de oudste tip in dit artikel; ezelsbruggetjes. We kennen allemaal TV-TAS nog wel om Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog te onthouden. Maar wist je dat ezelsbruggetjes ook anders werken? Eet bijvoorbeeld wanneer je over de Grieken leert bij geschiedenis een Snickers. Je hersenen associƫren de smaak van de Snickers dan met het leren over de Grieken. Wanneer je dan tijdens je examen verschillende chocoladerepen op je examenbundel legt en de Snickers eet wanneer je vragen over de Grieken gaat beantwoorden gaan je hersenen direct naar de informatie die je hebt geleerd terwijl je de Snickers at.

Tot slot: blijf rustig.

Bovenstaande tips zullen je zeker helpen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. En dat is niet eng! Miljoenen mensen hebben examens gemaakt en het overgrote gedeelte heeft ze ook nog eens gehaald! Je hebt je examenbundels op orde en je hebt alles goed samengevat, dus keep calm and carry on!