Als jij contactlenzen draagt, dan weet je waarschijnlijk goed hoe belangrijk het is dat je goede lenzenvloeistof gebruikt. Deze vloeistof heeft niet alleen de functie om je lenzen goed te houden terwijl jij ze niet draagt, maar is ook bedoeld om ze de desinfecteren, schoon te maken en vochtig te houden. Het type lenzenvloeistof dat jij gebruikt moet passen bij jouw ogen maar ook bij de lenzen die je gebruikt. Wil jij nieuwe vloeistof aanschaffen? Dan is het altijd verstandig om dat te doen in overleg met je opticien. De onderstaande informatie helpt je bij je aankoop.

Heb je nieuwe lenzenvloeistof nodig?

Als je al contactlenzen hebt, dan kan het zijn dat bepaalde problemen voortkomen uit de vloeistof die je gebruikt. Bekende symptomen van vloeistof die niet goed bij je past zijn irritatie, ontsteking, jeuk, droge ogen, slecht zicht en rode ogen. Heb je hier last van, dan is het dus heel goed mogelijk dat dit niet van je lenzen komt, maar van de manier waarop je ze bewaart. Daarbij is het ook nog eens erg belangrijk dat je ze goed bewaart en de regels volgt. Ervaar jij de bovenstaande problemen, dan kan een verandering van lenzenvloeistof en gewoonten wonderen doen.

Vind de juiste lenzenvloeistof voor jou bij Lens2Day!

De juiste vloeistof voor je lenzen

Een eerst vanzelfsprekend punt waarmee je rekening moet houden als je lenzenvloeistof gaat kopen is dat het past bij het soort lenzen dat je hebt. Toch gaat dit nog wel eens fout, omdat dit verschil in vloeistoffen niet duidelijk gemaakt is. Er wordt allereerst onderscheid gemaakt tussen vloeistof voor zachte- en voor harde lenzen. De meeste mensen gebruiken zachte lenzen, maar als je harde lenzen hebt dan is het van groot belang dat je daar ook de juiste vloeistof bij kiest.

Wat moet de vloeistof doen?

Vervolgens ga je nadenken over wat je wilt dat de vloeistof voor je doet. De meeste mensen gebruiken vandaag de dag lenzenvloeistof waarmee alles in één keer wordt gedaan, dus deze reinigt, desinfecteert, verwijderd eiwit, spoelt de lenzen af en houdt ze vochtig. Het is ook mogelijk om voor deze handelingen apart een product uit te kiezen en mogelijk heeft dat jouw voorkeur. De meeste alles-in-één vloeistoffen doen hun werk perfect. Wil je optimaal draagcomfort, kies dan voor een kwalitatieve lensvloeistof die een vochtig laagje achterlaten op de lenzen.

Speciale vloeistoffen

Als laatste zijn er ook speciale vloeistoffen te krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat jij een allergie hebt voor de conserveringsmiddelen die standaard lenzenvloeistoffen bevatten. In dat geval kun je kiezen uit een lenzenvloeistof op basis van peroxide. Rode branderige en jeukerige ogen kunnen dan ineens helemaal opknappen. Welke lenzenvloeistof je ook besluit aan te schaffen, bewaar je lenzen nooit in kraanwater en vervang je lenzenhouder tegelijkertijd met je vloeistof. Maak de overgang samen met je opticien zodat zij kunnen kijken of de gezondheid van je ogen goed blijft. Op die manier vind je vast een vloeistof die je bevalt.